Obiloviny

 

Pšenice ozimá

Triticum aestivum

 

V mnohých zemích stojí dlouhodobě pšenice na prvním místě v pěstování. Tvoří základ výživy, proto je nejdůležitější hospodářskou obilninou. Výhodami jsou rovněž jednoduchá skladovatelnost a dlouhá trvanlivost.


 

 

 

Pšenice jarní

Triticum aestivum

 

V mnohých zemích stojí dlouhodobě pšenice na prvním místě v pěstování. Tvoří základ výživy, proto je nejdůležitější hospodářskou obilninou. Výhodami jsou rovněž jednoduchá skladovatelnost a dlouhá trvanlivost.

 


 

 

 

Oves jarní

Avena sativa

Oves je nejmladší kulturní obilninou. Do Evropy se dostal jako plevelná rostlina v tehdy již kulturní pšenici a ječmeni. Oves je dlouhodenní rostlina, pěstují se ozimé i jarní formy. V našich podmínkách ozimé odrůdy vymrzají.

 


 

 

 

Ječmen jarní

Hordeum vulgare

Jarní ječmen je v České republice v posledních letech pěstován na výměře kolem 400 tis. ha a je po ozimé pšenici druhou nejmasovější plodinou. Tomu odpovídá i jeho ekonomický význam. Na výrobu sladu se zpracovává kolem třiceti procent celkové sklizně jarního ječmene, asi sedmdesát procent zrna se používá ke krmení a jen velmi malé množství pro potravinářské využití.